Blomsterfondens kvalitetsarbete i fokus
Öppenhet och dialog med boende och personal är viktiga förutsättningar för en trygg boendemiljö och en trivsam arbetsplats. Viktiga forum för samtal på Blomsterfondens äldreboenden är boendegrupperna och Blomsterfondens centrala kvalitetsråd. Maria Boman Trajer är övergripande kvalitetsansvarig i Blomsterfonden.
Boendegrupperna
Boendegrupper med representanter för de boende finns på samtliga Blomsterfondens äldreboenden. Boendegrupperna samlas ett par gånger varje år för att diskutera det allmänna läget, aktuella situationer, förändringar sedan senast, bra och dåliga saker, egentligen vilka ämnen som helst som är relevanta för de boende.
Personalen och kvalitetsarbetet
Blomsterfondens centrala kvalitetsråd samlas regelbundet och består av samtliga chefer för Blomsterfondens äldreboenden. Här diskuteras bland annat implementering av nya föreskrifter och systematiken i kvalitetsarbetet med utgångspunkt i organisationens senaste patientsäkerhetsberättelse.
– Gemensamma rutiner uppdateras enligt nya föreskrifter utifrån. Utvecklingsarbetet gäller för hela ledningssystemet, vi arbetar i en lärande organisation och söker ständigt svar på frågan om vad som ger oss bättre kvalitet i slutänden, säger Maria Boman Trajer som är övergripande kvalitetsansvarig för Blomsterfondens äldreboenden.
-Kärnan i vårt värdegrundsarbete, förklarar Maria, ligger mycket i att alla ska göra på samma sätt, följa samma röda tråd, på vilken anläggning du än jobbar. Det ska finnas tydlighet och trygghet både för de boende och medarbetarna. De centrala rutinerna bryts ned och appliceras på lokal nivå. Det är ett teamarbete, där informationen rinner från verksamhetschefen rakt genom organisationen ned till alla medarbetare. Till alla, utan undantag.
Hur gör man för att söka plats på äldreboende?
Det är inte alltid så självklart att veta hur man ska gå tillväga med att hitta rätt boendeform när man blir äldre. Ofta är det anhöriga som kämpar för att se till att mamma eller pappa ska få flytta till en tryggare boendeform där de får den hjälp och omsorg som de behöver.
För att få lov att flytta in på ett äldreboende behöver du eller dina anhöriga ansöka om biståndsbeslut hos din kommun/stadsdel.
Här kan du läsa mer om hur man söker plats på äldreboende
Vi bygger för framtiden i Fisksätra
Bygget av Blomsterfondens framtida äldreboende i Fisksätra är i full gång och kommer utformas för att främja möten mellan olika generationer. Stena Fastigheters projekt Saltsjösten inkluderar nämligen förutom en härlig takterrass även bygget av en förskola på bottenplanet samt ett fyrtiotal hyresrätter i olika storlekar. Det tror vi kommer att ge fina förutsättningar för en positiv stämning präglad av trygghet, gemenskap och närhet.
Äldreboendet är en del av Stena Fastigheters projekt Saltsjösten i Fisksätra Entré och kommer att rymmas på 5 630 kvm. Hela 84 vård- och omsorgslägenheter med heldygnsomsorg och service kommer det att bli och inflyttning påbörjas preliminärt under våren 2024
Vill du veta mer om Fisksätra eller Blomsterfondens äldreboenden i stort? Kontakta gärna vård- och omsorgschef Christel Haglund på christel.haglund@blomsterfonden.se.
Här kommer vi löpande att rapportera om utvecklingen i projektet i Fisksätra